A Ligetbéli kúria

2009.06.30. 00:25

 

Fantomkúria
 

Csinos, jómódú vörös téglás kúria bújik meg a Kisasszonyliget sétányai közt, valahol a Nemesnegyed és a Zúgó folyó közt félúton. Ez az En`vyerni család fészke, melyet Fantomkúriának keresztelt az építtető, Christopher En`vyerni.
A házhoz féltucat ló elszállásolására alkalmas istálló tartozik, valamint kocsiszín, ahol többek közt a család szerény, fekete hintója is áll.

A Fantomkúria épületébe belépve egy közepesen tágas hallba érkezik a látogató. Innen északra tartva a nagyobb fogadások lebonyolítására is alkalmas étkezőbe, vagy dél felé a konyhába, azon túl a személyzet szállására juthat. A hall déli részéből egy pár félköríves lépcső vezet az emeletre. Felérve tágas tér kerül a szemünk elé. Dél felé kanapéval, fotelekkel, dohányzóasztalkával, könyvespolcokkal berendezett társalgó fekszik, gyönyörű kilátással a Liget fáira. Innen egy díszesen faragott ajtón átlépve a családfő Zúgóra néző irodájába jutunk. A hall fölött galériaszerű hídfolyosó vezet északra, ahol egy ajtó mögött világos, de szűkös kis folyosó fekszik. Innen nyílnak a család lakószobái.


Részletes leírás

Hall: Fényes gránitlapokkal burkolt padló és vöröses-barnás szőnyegeken lépkedhet a betérő. Középen egy kisebb asztalka, közepén vázával, mellette két fotellel azoknak a vendégeknek, akiket idelent fogadnak. A hófehérre meszelt falat mellkasmagasságig alig faragott faburkolat fedi, fölötte néhol drapéria vagy tájkép díszeleg, alattuk pici asztalkákon virágokkal teli vázák és szobrocskák sorakoznak nem túl hivalkodóan, épp csak kitöltve a fölösleges teret. Az emeletre vezető félköríves lépcsők korlátja hasonlóan szolidan faragott, még szőnyeg sincs rajta. Ebben a helyiségben a fényt nappal nagy ablakokon besütő keleti és nyugati nap, este falra erősített fáklyák és lámpáskák biztosítják.
Konyha és személyzeti szállás: A konyhában középen egy asztal helyezkedik el, itt étkezik a személyzet, a padló fából készült, a berendezés pedig alkalmas sok fős társaságokra való főzésre is. Teljesen átlagos konyha, folytonos sürgéssel-forgással. A helyiségből ugyanis három ajtó nyílik, ami forgalmas átjáróházzá varázsolja azt. Innen egyenesen ki lehet jutni a szabadba, a hallba, illetve a személyzet szállására. Utóbbiban hárman laknak, a szakács, a szobalány és az inas, míg a lovászfiút az istállóhoz tartozó kis kuckóban szállásolták el.
Étkező: A hallból kétszárnyú, üvegbetétes, belül vörös függönnyel keretezett ajtó vezet az étkezőbe. Odabent a teret leginkább a hatalmas tölgyfa hosszúasztal uralja, körülötte másfél tucat kényelmes székkel. Fölöttük egy bámulatos hegyikristálycsillár, mint amilyeneket a színházban látni (rosszindulatúan feltételezhetnénk, hogy onnan is származik). A padló fából készült, a falat a hallhoz hasonlóan festették és burkolták, de az ablakok nagysága miatt csak a hallal közös falon találhatóak festmények és drapériák. A téglalap alakú terem két végében félkör alapú üvegfülkékkel egészül ki, melyeknek falához vörös anyaggal borított ülőpadok simulnak, ahol az étkezés előtt vagy után ücsörögve kelet vagy nyugat felé szemlélheti a Ligetet a nézelődő.
Emeleti társalgó: Az emelet egészén fából készült a padló, a falat világosbordóra festették, vajszín indamintákkal díszítették, az így kialakuló sötét szín dominánsságát nagy ablakokkal és világítóeszközök sokaságával tompítják. Ez a rész leginkább egy galériára hasonlít, egy légtérben van a szobák felé vezető híddal, a lépcsőkkel, s így a hallal is. Itt szintén található egy hegyikristálycsillár, bár ez kisebb, mint az étkezőbeli. A hallbélinél nagyobb asztalkát foglal körbe két fotel és egy sarokkanapé, tőlük nem messze az ablakok közti helyet egy könyvespolc tölti ki, kevésbé fontos, de szórakoztató olvasmányokkal megrakva. Innen nyugat felé egy ajtó nyílik a családfő irodájába.
Iroda: A helyiség önmagában nem kicsi, de a kúria többi részéhez képest szokatlan zsúfoltsága ezt a hatást kelti. Egymáshoz tervezett barna bútorok (könyvespolcok, vitrinek, bárszekrény) térképek, portrék takarják a falat, a plafonról a kúria legkisebb hegyikristálycsillárja lóg le. A Zúgóra néző ablak előtt masszív íróasztal terpeszkedik egy látványosan kényelmes karosszékkel, míg a másik oldalon két szerényebb kartámlás szék áll. A fapadlót két színű parkettából rakták le mintásra, a szépségét nem is nyomják el szőnyegekkel.
Lakószobák: Szám szerint négy lakószoba van az épületben, valamint mellettük egy szűkösebb vendégszoba két fő részére. A szobák berendezése változatos, sokszor át is szabják az újabb és újabb lakók igényeire, hiszen már a harmadik nemzedék él a kúriában. Összességében elmondható róluk, hogy az eddig látottakhoz mérten igen kényelmesek és némi gazdagságról árulkodnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://tavolrevikarom.blog.hu/api/trackback/id/tr761216811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása